Wednesday, September 12, 2018

Wednesday, September 12, 2018 12:30 am by M. in ,    No comments
A Swedish-spoken adaptation of Jane Eyre opens today, September 12:
Jane Eyre
Kotiopettajattaren Romaani
Åbo Svenska Teater
12.09.2017 - 31.12.2018
In Swedish (with subtitles in Finnish)

Dramatisering: Camilla Blomqvist och Anna Azcárate
Regi: Susanna Airaksinen
Scenografi & Dräkter: Pirjo Liiri-Majava
Scenmusik: Kari Mäkiranta
I Rollerna: Kajsa Ek, Tuuli Heinonen, Samuel Karlsson, Amanda Nyman, Monica Nyman, Aaro Wichmann, Bror Österlund. I rollen som Adéle alternerar Alma Lillkung och Lilian Salmi.

Mod. Intuition. Gnista.
Rohkeus. Intuitio. Kipinä
Charlotte Brontës älskade klassiker på scenen
En berättelse om en förnuftig kvinna i en besynnerlig värld, en värld där människans värde grundar sig på förmögenhet, härkomst och utseende. Premiär på Stora scenen i september 2018.
Pjäsen Jane Eyre baserar sig på Charlotte Brontës älskade klassiker, där händelserna är förlagda till 1800-talets klassamhälle i England. Med allt det som pågår runt oss just nu är pjäsens teman igen aktuella: identitet, fördomar, utanförskap, acceptans, lika möjligheter att söka sin lycka och känslan av tillhörighet samt kärlek. Jane är fattig, föräldralös och anses ful. Hon har en gnista i sin själ och en stark tillit till sin intuition och med de redskapen stakar hon ut sin egen väg. Den är både lång och krokig, men leder till ett lyckligare och mera självständigt liv.
Åbo Svenska Teaterns scenversion är inte en illustration av romanen, utan omvandlar dess tidlösa teman och säregna stämning till intressant teater. Klassikern Jane Eyre görs på ett lekfullt, roligt och annorlunda sätt. Scenmusiken spelas live på piano och musiken skapar en magisk stämning i föreställningen. Även det visuella, scenografin och rekvisitan, är skojigt och överraskande. 1800-talsdräkter används sida vid sida med moderna kläder, allt beroende på vad stämningen eller situationen i scenen kräver. Mask och frisyr är likaså en del av den intresseväckande helheten. 
More information on Svenska Yle (in Swedish).

0 comments:

Post a Comment