Podcasts

  • With... Bethany Turner-Pemberton - Sassy and Sam chat to researcher and curator Bethany Turner-Pemberton. Bethany is PhD candidate in Textiles and Museum Studies at Manchester Metropolitan...
    23 hours ago

Saturday, September 22, 2012

Saturday, September 22, 2012 12:41 am by M. in ,    No comments
A new Jane Eyre production has opened recently in Olomouc, Czech Republic:
Jana Eyrová
Written and directed by Matěj T. Růžička
Theatre Tramtarie

..nemilovali jste?...to znamená, že jste ji nepotkali... Strhující milostné drama dvou lidí pocházejících ze zcela rozdílných sfér společnosti z doby nemilosrdných viktoriánských časů...o touze, nenaplněných snech a mrazivých tajemstvích v divadelní adaptaci jednoho z velkých nadčasových příběhů klasické literatury. Režisérem inscenace je hostující Matěj T. Růžička, umělecký vedoucí legendárního Divadla v 7 a půl. V hlavních rolích Gabriela Veselá a Vojtěch Johaník.

„Co je to?“...tak jako se ptá malé dítě, když vidí lesklého brouka, zvláštní květinu, z korun stromů se deroucí skálu, střípek, potok tekoucí někam, kam nemá...“Co je to?“...až po chvíli si uvědomil že má hlavu skloněnou na stranu jako psík vyzývající ke hře, s ušima nastraženýma...“Co je to?“...v duchu se Edward Rochester ptal sám sebe tváří v tvář Janě Eyrové...

...nemilovali jste?...to znamená, že jste ji nepotkali...

Román Jana Eyrová, který patří ke klasickým dílům anglické literatury, je do značné míry autobiografický. Objevují se v něm zkušenosti autorky z neveselého dětství i popis postavení ženy v tehdejší Anglii. Poprvé román vyšel v roce 1847, Charlotte Brontëová ho vydala pod pseudonymem, aby se vyhnula předsudkům, které v té době ženské autorky vyvolávaly. Román se dočkal okamžitého úspěchu a později i mnoha divadelních, filmových a televizních adaptací.

Téma Jany Eyrové, stěžejního díla Charlotte Brontëové, jedné ze tří nesmírně rozcitlivělých a talentovaných sester, přesahuje nejen více než sto padesát let existence (tedy životů několika generací), ale především všechny nás, žijící v době zcela odlišné. Přesto však... láska, vůle, touha po svobodě... jsou nehynoucími touhami všech, všude a vždy. Až snad mohli bychom se cítit poselstvím Brontëové, vysekaným železnými sekerami do doverského vápence, zahanbováni... jsme totiž společností schnoucí na úbytě rychlosti, plytkosti, vykořeněnosti... společností s podivnými „nezásadami“, posměchem nad skromností, úšklebkem nad obyčejnou strastí, rozjařeností nad botou s obrázkem, oblečkem s cenovkou, vozíkem na čtyřech kolech... Brontëová všechny tyto „hodnoty“ respektuje, nevysmívá se, nekárá... jen s úporností vrozenou staví do čirého protisvětla opuštěnou, odstrčenou dívku... dívku, která však až s mytickou silou vloží do svého nitra zásady nezlomitelné nikým a ničím a nikdy i za cenu sebeobětování.

Jana Eyrová: Gabriela Veselá
Edward Rochester: Vojtěch Johaník
Paní Fairfaxová: Dáša Rybářová
Blanche Ingramová, Lada Poolová, Děcko: Petra Konvičková
Lady Ingramová, Diana, Děcko, Berta Masonová: Zuzana Zapletalová
Teta Reedová, Lady Zmrzlina, Marie: Veronika Löflerová
Mason, Učitel: Jan Konopčík
Jan Rivers, Advokát Briggs, Lékař, Děcko: Václav Stojan

Written and directed by Matěj T. Růžička
Editing text: Vladislav Kracík
Scene: Natálie Pelcová
Costumes: Kristina Ketmanová, Natálie Pelcová

Premiere: September 15, 2012 at the Theatre Tramtarie
September 18, 20 19.30 h
October 9, 25 19.30 h
Thanks to EllinkaD for the info.

0 comments:

Post a Comment